Jesteś tutaj

Karolina Karolczak, Dyrektor Marketingu Handlowego Agros-Nova Sp. z o.o.

„Poradnik Handlowca”: W dotarciu do konsumenta istotną rolę odgrywa współpraca pomiędzy producentem a detalistą. Na czym koncentrujecie współpracę z niezależnymi detalistami?

Karolina Karolczak: Retail is detail. Jest to hasło przewodnie naszych działań Trade Marketingowych, rozumiemy je jako zaproponowanie oferty zgodnej z potrzebami PSD. Bardzo ważna jest personalizacja oferty, czyli jej dopasowanie do potrzeb, formatu sklepu oraz specyfiki konsumenta odwiedzającego dany punkt. Firmie Agros-Nova zależy na tym, aby każdy sklep mógł odnaleźć w naszej ofercie promocje atrakcyjne dla konsumentów, którzy go odwiedzają. Celem ścisłej współpracy jest zwiększenie zysków detalisty.

Na jakiej podstawie decydujecie o ofercie dedykowanej do detalu?

Działania Trade Marketingowe budujemy na podstawie kilku zmiennych:

● sezonowość poszczególnych kategorii,

● wsparcie ATL dedykowane do marek oraz wprowadzenie nowości na rynek.

Powyższe cele przekładamy na konkretne działania w PSD. Na podstawie powyższych czynników tworzymy kalendarz Trade Marketingowy, który jest zgodny ze strategią firmy.

W waszym portfolio znajdują się soki, nektary, napoje, produkty dżemowe i pomidorowe, zupy, dania gotowe oraz warzywa konserwowe. Przy tak dużej ofercie, jaki asortyment wspieracie w okresie Wielkanocy?

Dzięki naszej ofercie asortymentowej konsument zawsze może znaleźć produkty, które wzbogacą wielkanocny stół. Przed Świętami Wielkanocnymi prowadzimy działania umożliwiające każdemu konsumentowi znalezienie w jednym miejscu kompletnej oferty wielkanocnej, dlatego też w okresie przedświątecznym szczególny nacisk kładziemy na ekspozycje z całym asortymentem Agros-Nova, wzbogacone materiałami POS, dedykowane kluczowemu w tym okresie asortymentowi. Marką kojarzącą się jednoznacznie ze świętami jest marka Krakus.

W oparciu o jakie czynniki promujecie produkty?

Decyzja o narzędziach oraz mechanizmach promowania produktów odbywa się na podstawie następujących czynników:

● analiza aktywności TMC w odniesieniu do efektywności promocji, w ujęciu jakościowym i ilościowym.

● badania dla kategorii produktowych AN oraz analiza grup zakupowych.

Celem analiz/badań jest jak najefektywniejsze zarządzanie promocjami w odniesieniu do zwyczajów zakupowych konsumenta oraz zmiennych promocyjnych tożsamych dla samej kategorii. Zależy nam na tym, aby dostarczyć rekomendacje poszczególnym klientom w odniesieniu do mechanizmów promocyjnych, które przełożą się na wzrosty w okresie promocji. Krótko mówiąc – na określony asortyment działają określone rodzaje promocji, a na inny nie.

W bieżącym roku jako pierwsi w Polsce wprowadziliście na rynek nektary bez dodatku cukru. W jaki sposób promujecie produkt w miejscu sprzedaży?

Podczas promocji w miejscu sprzedaży zwracamy uwagę na dwie zmienne: odpowiednie ustawienie w kategorii oraz wsparcie materiałami POS, dzięki którym komunikujemy innowacyjność tego asortymentu.

Dziękujemy za rozmowę.

Kategoria: 

Podobne artykuły

Kluczem do sukcesu jest na pewno dobry produkt. Dzisiejszy konsument jest coraz bardziej wymagający. Strategia „najtaniej” coraz częściej w branży mięsnej wypierana jest przez strategię „najlepszej jakości”. Konsekwentnie realizujemy ten kierunek począwszy od 1985 r. i dziś rynek szczególnie to docenia.

Historia i tradycje produkcji spirytusu w Toruniu sięgają XIX w. W „Monografii Zakładów Przemysłu Spirytusowego Polmos w Toruniu” opracowanej i zredagowanej przez Zbigniewa Juchniewicza przedstawione są dzieje zakładu od połowy XIX w. do końca lat 90. XX w.

Więcej w kategorii

X