Advertisement

przetwory

¾ Polaków przygotowuje domowe przetwory na zimę. To aż o 26 punktów procentowych więcej niż w roku ubiegłym – tak wynika z badania Barometr Providenta. Robimy przetwory, ponieważ cenimy ich niepowtarzalny smak. Lubimy rodzinne tradycje i nabyte przyzwyczajenia. Chcemy być oszczędni, a także przywiązujemy wagę do zdrowego stylu życia i ekologicznych produktów. Co ciekawe, najczęściej to ludzie młodzi, w wieku 15-24 lat, deklarują przywiązanie do rodzinnych rytuałów. Najchętniej w słoikach zamykamy ogórki oraz owoce.

Według danych GUS, krajowa produkcja mrożonych warzyw w dużych przedsiębiorstwach, od lipca 2018 r. do października 2018 r. zmniejszyła się łącznie o 20%, a marynat warzywnych o 33% rok do roku, czyli bardziej niż wskazywałyby na to zmiany po stronie produkcji surowca.

W tym roku zapasy na zimę planuje zrobić 49% Polaków – takie wnioski płyną z Barometru Providenta. Większość spędzi dodatkowy czas w kuchni, aby móc także zimą cieszyć się smakiem sezonowych owoców i warzyw. Wśród osób, które przygotowują słoiki, 63% to mieszkańcy wsi i co trzeci mieszkaniec średniego lub dużego miasta.

X