Advertisement

produkcja żywności

W sierpniu 2019 r. w porównaniu do analogicznego miesiąca 2018 r. w dziale artykuły spożywcze zanotowano wzrost produkcji m.in. dla ryb morskich mrożonych (o 105 %), kasz i mączek z pszenicy (o 38,5%), kasz i grysików jęczmiennych (o 18,9%), gotowych posiłków i dań na bazie warzyw (o 17,3%), mąki żytniej (o 15,3%), soli warzonej (o 13,9%) i jadalnej soli kamiennej (o 13,3%) – informuje Główny Urząd Statystyczny.

W lipcu 2019 r. w porównaniu do analogicznego miesiąca 2018 r. w działach „Artykuły spożywcze” oraz „Napoje” zanotowano wzrost produkcji ryb morskich mrożonych (o 37,6%), kasz i grysików jęczmiennych (o 20,8%), produktów uboju bydła i cieląt (o 19,8%), wód mineralnych i gazowanych (o 18,9%), soli warzonej (o 17,2%), wód słodzonych lub aromatyzowanych (o 14,8%), makaronu (o 12,6%), kasz i grysików gryczanych (o 11,1%) – wylicza Główny Urząd Statystyczny.

Główny Urząd Statystyczny podsumował produkcję najważniejszych produktów żywnościowych w czerwcu 2019 r.

W maju 2019 r. w porównaniu do analogicznego miesiąca 2018 r. w dziale artykułów spożywczych zanotowano wzrost produkcji cukru (o 113,2%), octu (o 37,9%), mąki żytniej (o 28,2%), ryb morskich mrożonych (o 25,7%), filetów z ryb morskich, mrożonych (o 19,8%), produktów uboju bydła i cieląt (o 18,9%), cukierków czekoladowanych (o 17,7%), kasz i grysików gryczanych (o 17,4%) – informuje Główny Urząd Statystyczny.

W kwietniu 2019 r. w porównaniu do analogicznego miesiąca 2018 r. w działach „Artykuły spożywcze” oraz „Napoje” wzrost produkcji nastąpił m.in. dla makaronu (o 41,1%), soków z owoców i warzyw (o 36,3%), owoców i orzechów mrożonych (o 21,6%), gotowych posiłków i dań na bazie mięsa (o 20,6%), cukru (o 18,9%) i mąki żytniej (o 17,8%) – informuje GUS.

Główny Urząd Statystyczny podsumował produkcję najważniejszych produktów żywnościowych w marcu 2019 r.

Główny Urząd Statystyczny podsumował produkcję towarów przemysłowych za grudzień 2018 r. W kategorii artykułów spożywczych największy wzrost w stosunku rocznym odnotowano w produkcji soków z owoców i warzyw, natomiast największy spadek wytwórstwa widać w kategorii warzyw mrożonych.

W ciągu ostatnich kilku lat coraz częściej mówi się o wpływie automatyki na sektor przemysłowy. Wiele osób zadaje sobie pytanie: czy roboty w pełni zastąpią ludzi i co w takim przypadku stanie się z zatrudnionymi pracownikami?

Konsumenci nigdy nie byli tak świadomi i wymagający. Oczekują, że producenci wyeliminują z żywności wszelkie niekorzystne składniki bez uszczerbku dla jej walorów smakowych. Szukają pełnych informacji o produkcie włącznie z danymi o miejscu jego wytworzenia, pozyskiwaniu składników czy procesach produkcyjnych. Przykładają wagę do tego, czy na pewno produkcja odbywa się z poszanowaniem zasad etyki. Chętnie także przyglądają się propozycjom, które są dopasowane do ich stylu życia, pracy, indywidualnej diety czy nawet nastroju.

Produkcja mięsa drobiowego w Polsce w latach 2014-2017 zwiększyła się o prawie 30 proc. i w 2017 r. Polska była odpowiedzialna za 16 proc. unijnej produkcji drobiu. W 2016 r. po raz pierwszy w historii eksport mięsa i podrobów drobiowych z naszego kraju przekroczył 1 mln t, a w sierpniu 2017 r. liczba wstawień kurcząt brojlerów osiągnęła wartość 100 mln sztuk w ciągu jednego miesiąca – wynika z raportu „Rynek mięsa drobiowego”, przygotowanego przez ekspertów Banku BGŻ BNP Paribas oraz Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej (KRD-IG). 

Strony

X