Advertisement

masło

Według notowań MRiRW przeciętna cena zbytu masła w blokach w 3 tyg. czerwca 2019 r. w Polsce osiągnęła poziom 1556 zł/100 kg, co było wartością najniższą od września 2016. Od początku 2019 ceny masła zmniejszyły się o 13%, a w relacji rocznej o ponad 30% - wyliczają analitycy PKO Banku Polskiego.

Rynek oferuje coraz więcej możliwości okazyjnego zakupu masła. W ciągu ostatniego roku liczba akcji zniżkowych w sieciach handlowych wzrosła o 34%. Największa zmiana nastąpiła w sklepach convenience, gdzie zanotowano przyrost takich działań aż o 160%. Minimalne ceny promocyjne zostały podniesione w dyskontach o 33%. W pozostałych analizowanych formatach doszło do ich obniżenia o 5-13%. Tak wynika z analizy przeprowadzonej przez Instytut Badawczy ABR SESTA oraz Hiper-Com Poland.

Rynek margaryn w Polsce jest wart 2 mld zł, ale według szacunków Euromonitora International, w kolejnych latach będzie się on kurczył. Spadają także wydatki Polaków na margaryny i tłuszcze do smarowania. Zyskuje z kolei masło.

W bieżącym roku obserwowano wzrost cen większości produktów spożywczych. Jak będzie wyglądała sytuacja w 2018 roku? Czy tegoroczne wzrosty będą nadal kontynuowane w nadchodzącym roku? Analizę cen produktów rolnych przygotowali eksperci z PKO BP.

W ciągu bieżącego roku wzrosły ceny wielu produktów spożywczych. Problem ten dotyczy nie tylko Polski, ale również innych krajów w Europie. 

Ceny masła w ciągu ostatniego roku wzrosły dwukrotnie. Stało się ono na tyle luksusowym towarem, że sklepy zaczęły montować na nim system antykradzieżowy. 

Przez ostatni rok ceny masła na europejskim rynku hurtowym wzrosły o ponad 100 proc., w tym o 40 proc. w ciągu minionych dwóch miesięcy. Jest praktycznie pewne, że ceny detaliczne w najbliższych tygodniach poszybują w górę, a niewykluczone, że w niektórych krajach zabraknie masła na Święta Bożego Narodzenia - pisze Marcin Lipka, główny analityk Cinkciarz.pl

Polacy kupili więcej masła niż w poprzednim roku i wydali na nie więcej pieniędzy – tak wynika z  danych pochodzących z Panelu Gospodarstw Domowych GfK, w 2016 roku. Efektem większych zakupów w tym segmencie rynku jest wzrost wartości całej kategorii tłuszczów żółtych o ponad 2 proc.

W UE są zbyt duże zapasy mleka w proszku i masła – uważa prezes Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich Waldemar Broś. W czwartek odbyło się sympozjum, na którym obecni byli m.in. prezesi spółdzielni mleczarskich oraz minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel. 

Masło Finuu jest jedynym na rynku masłem pochodzącym z Finlandii. To produkt o uniwersalnym zastosowaniu – można nim nie tylko smarować pieczywo, ale również używać go do gotowania, pieczenia ciast, bądź też smażenia.

Strony

X

Przeczytaj również