Advertisement

Federacja Banków Żywności

Marnotrawcze nawyki plasują nas w niechlubnej czołówce Europy pod względem ilości wyrzucanego jedzenia – w tym wstydliwym rankingu zajmujemy wysokie, 5 miejsce, a przykładowa czteroosobowa rodzina traci w ten sposób nawet 2,5 tys. zł. Jak wygląda portret statystycznego Polaka – marnotrawcy? Najnowsze dane opublikowano w tegorocznym raporcie Federacji Polskich Banków Żywności „Nie marnuj jedzenia 2019”.

W minionym 2018 r. Banki Żywności, które ratują na masową skalę jedzenie przed zmarnowaniem i zapewniają pomoc żywnościową potrzebującym, pozyskały ponad 66 tys. ton dobrej jakości produktów spożywczych. Ponad 10 tys. ton stanowiła żywność odebrana ze sklepów, jej wartość wyniosła ponad 100 mln zł. Choć wyniki współpracy w tym konkretnym obszarze mają tendencję wzrostową to Banki Żywności podkreślają, że jest jeszcze dużo do zrobienia.

Podczas prowadzonej w Polsce Świątecznej Zbiórki Żywności pod hasłem „Podaruj potrzebującym jedzenie na świąteczny stół”, w dniach 30 listopada – 1 grudnia, Banki Żywności zebrały 740 ton jedzenia. Dzięki zaangażowaniu Polaków, wspierających zbiórkę, produkty te jeszcze przed świętami trafią do 360 tys. osób. Nie byłoby to możliwe, gdyby nie pomoc 55 tys. wolontariuszy.

W dniach 30 listopada – 1 grudnia w całej Polsce, w ponad 3 tys. sklepów w 600 miejscowościach odbędzie się Świąteczna Zbiórka Żywności, organizowana od ponad 20 lat przez Banki Żywności. Tegoroczną akcję pod hasłem „Podaruj potrzebującym jedzenie na świąteczny stół” wesprze ponad 55 tys. wolontariuszy.

Federacja Polskich Banków Żywności od ponad 20 lat ratuje święta setek tysięcy osób w Polsce, organizując Świąteczną Zbiórkę Żywności. W tym roku Świąteczna Zbiórka Żywności odbędzie się 30 listopada i 1 grudnia. Rok temu organizacja z pomocą ponad 55 tys. wolontariuszy i dzięki zaangażowaniu Polaków, zebrała 776 ton jedzenia, z których możliwe było przygotowanie ponad 1,5 mln świątecznych posiłków dla osób potrzebujących.

W mediach społecznościowych popularność zyskuje kreacja Banków Żywności, której bohaterem są samotne banany. Mimo, że nienaruszone i pełnowartościowe, to najczęściej właśnie one marnie kończą, ponieważ konsumenci chętniej sięgają po te w idealnych kiściach.

Od 1 stycznia supermarkety w Czechach muszą nieodpłatnie przekazywać niesprzedane artykuły spożywcze potrzebującym. Podobne rozwiązanie ma zostać wprowadzone w Polsce – prace nad ustawą trwają.

Doroczne ogólnopolskie zbiórki zywności organizowane przez Caritas i Banki Żywności odbyły się w POLOmarketach na terenie całego kraju. W sumie zebrano blisko 26 ton produktów spożywczych, które trafią do osób potrzebujących jeszcze przed świętami Bożego Narodzenia. 

Na początku grudnia sieć sklepów spożywczych Intermarché wzięła udział w 21. Świątecznej Zbiórce Żywności organizowanej przez Federacje Polskich Banków Żywności. Podczas tegorocznej akcji pod hasłem „Dodaj świętom smaku” klienci sklepów Intermarché przekazali potrzebującym 11,5 tony żywności.

Żywa choinka czy sztuczna? Zupa grzybowa, rybna czy barszcz czerwony? Osoby potrzebujące mają przed świętami nieco inne dylematy: ciepły posiłek czy ciepłe ubranie? W ferworze świątecznych zakupów nie zapominajmy o najuboższych. Już 1 grudnia rusza 21. Świąteczna Zbiórka Żywności. Organizatorem akcji jest Federacja Polskich Banków Żywności. 

Strony

X