Jesteś tutaj

Advertisement

Nie rezygnuj z porcji witamin jesienią

Jesień to czas w którym szczególnie powinniśmy zadbać o naszą kondycję. W tę porę roku jesteśmy bardziej narażeni na spadek odporności niż kiedykolwiek. Dlatego też warto zatroszczyć się o wzmocnienie organizmu i dostarczenie mu niezbędnych witamin oraz minerałów.

Nie od dziś wiadomo, że to, co jemy ma ogromny wpływ na stan naszego zdrowia i samopoczucia. Niestety, bardzo często kojarzymy dietę z odchudzaniem, restrykcyjnymi zasadami dotyczącymi jedzenia  i głodówkami. Nic bardziej mylnego. Chodzi przede wszystkim o racjonalne żywienie i stawianie na produkty, które dostarczą naszemu organizmowi niezbędnych składników do prawidłowego funkcjonowania. Planowanie zbilansowanej diety, wcale nie musi być skomplikowane. Dietetycy wyszli nam naprzeciw i stworzyli piramidę żywienia, która wizualnie przedstawia proporcję w jakich powinniśmy jadać poszczególne grupy produktów spożywczych. Co w sytuacji, gdy czas nie jest naszym sprzymierzeńcem i nie możemy poświęcić kilku godzin w kuchni, a nie chcemy rezygnować z wartościowych produktów? Dietetyk Anna Radowicka podkreśla, że „…mrożone dania to świetna alternatywa dla tych, którzy nie mają czasu na przygotowanie obiadu czy kolacji, a chcą zjeść ciepły posiłek. Ponadto dania te stanowią źródło wszelkich niezbędnych witamin i minerałów oraz przynoszą wiele korzyści dla naszej diety.”

To właśnie one między innymi leżą u podstaw piramidy żywieniowej . Dostarczają nam wielu prozdrowotnych składników i witamin. Warzywa powinny stanowić co najmniej ¾ porcji w naszych codziennych posiłkach. Jesienią, gdy wybór świeżych warzyw znacznie się kurczy, a nasz organizm domaga się ciepłych dań, warto mieć pod ręką warzywa na patelnię FRoSTY, które są tak kolorowe, jak nasza polska jesień. Czerwone z dodatkiem marchwi, papryki i pomidorów koktajlowych, Żółte w których królują ziemniaki i kukurydza, a także Zielone, pełne warzyw strączkowych. Wszystkie warzywa FRoSTY są uprawiane na polach, a nie w szklarniach, dzięki czemu uzyskujemy 100% naturalnego smaku i nie musimy z nich rezygnować jesienią.

Nie samymi warzywami człowiek żyje, prawda? Jednym z najważniejszych makroskładników w zbilansowanej diecie jest białko. Jego doskonałym źródłem są ryby, które również widnieją na piramidzie żywienia. Ich także nie powinno zabraknąć na naszych talerzach. Zawierają liczne witaminy i minerały, a także występują w nich kwasy omega 3 i omega 6, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ponadto ryby można przygotować na wiele sposobów, dzięki czemu ich smak nie staje się monotonny. FRoSTA w swojej ofercie posiada Rybę z pieca z warzywami, która jest doskonałą alternatywą, aby w smaczny i szybki sposób połączyć wartościowe produkty w jedno danie.

Jesienną porą powinniśmy zwracać szczególną uwagę na naszą dietę ze względu na obniżoną odporność. Jednak przez cały rok warto dbać o to, aby nasze posiłki były zbilansowane i pełne wartości odżywczych.

Kategoria: 

Podobne artykuły

Lasagne Bolognese od FRoSTY to wersja kultowa. Makaron przekładany mięsnym sosem bolognese z wołowiną, w towarzystwie delikatnej mozzarelli przypadnie do gustu amatorom klasycznych smaków. Poszukiwacze nowości nie zawiodą się, wybierając Lasagne Spinaci, gdzie subtelny smak ricotty łączy się ze szpinakiem, a całości charakteru dodaje sos pomidorowy i ser gouda.

W liściach, siekany, w serduszkach, z sosem śmietanowym lub serowym – w szerokiej ofercie mrożonych szpinaków FRoSTY każdy znajdzie coś dla siebie.

X

Przeczytaj również