Jesteś tutaj

Ketchupowy zawrót głowy

Jeśli potrzebujecie w swojej kuchni jednego, uniwersalnego dodatku do potraw, postawcie na ketchup. Podkręci aromat ciepłych dań i zimnych przekąsek. A jeśli spróbujecie Ketchupów Kieleckich od WSP Społem, już nigdy nie zamienicie ich na żadne inne. Bogactwo pomidorowego smaku zrobi swoje. Sprawdźcie, na ile sposobów możecie wykorzystać je w swojej diecie.

Dlaczego stawiamy na Ketchupy Kieleckie? Przede wszystkim za ich gęstą konsystencję i aromat soczystych pomidorów. Skład ketchupów bazuje w 24% na koncentracie pomidorowym i w 16% na pulpie pomidorowej, czyli sosie przygotowanym z dojrzałych pomidorów. Do tego dodano najlepiej znane nam przyprawy, czyli sól i paprykę. W tej linii, swój ulubiony smak znajdą zarówno fani łagodnych dodatków, jak i miłośnicy wyrazistych przypraw. Ketchup Kielecki pikantny zionie intensywnością dzięki kompozycji kilku odmian suszonych papryk: chili, ostrej i słodkiej.

Przyzwyczailiśmy się, że nie ma hot-dogów, cheeseburgerów, czy pizzy bez ketchupu. Ale nie tylko szybkie, uliczne jedzenie zasługuje na ten dodatek. Warto, przygotowując w domu przekąski, mieć pod ręką właśnie ketchup. Ten pomidorowy sos można dodawać do kanapek na drugie śniadanie. Świetnie komponuje się z serami żółtymi, wędlinami i całą górą warzyw ukrytą pod chrupiącym pieczywem. Przygotowując w domu śniadanie, ketchup sprawdzi się jako dodatek do parówek oraz kiełbasek. Fani ciepłych śniadań, mogą użyć go jako sosu do meksykańskiej frittaty. Jak ją przygotować? Wystarczy rozkłócić 3 jajka, dodać do nich 3 łyżki czerwonej fasoli z puszki, 3 drobno posiekane suszone pomidory, kilka czarnych oliwek przekrojonych na ćwiartki i cienkie paski z połówki zielonej papryki. Masę jajeczną mieszamy z warzywami, dodajmy sól oraz pieprz i wylewamy na rozgrzaną patelnię z łyżką masła. Z wierzchu posypujemy pokruszonym serem feta. Jajka zapiekamy na małym ogniu pod przykryciem 15-20 min., aż uzyskamy zwartą konsystencję. Do takiej ciepłej, śniadaniowej potrawy idealnie pasować będzie Ketchup Kielecki pikantny. Rozgrzejemy się na cały dzień.

Ile to już razy szukaliśmy właściwego zagęstnika do farszy, makaronów, czy dań z dodatkiem kaszy. W takiej roli rewelacyjnie sprawdzi się właśnie ketchup. Wystarczy, że pod koniec gotowania dodamy go do potrawy, a uzyskamy przyjemnie doprawione danie. Dla przykładu – robisz zapiekankę makaronową z mięsem mielonym i pomidorami? Zamiast „szukać” smaku i kombinować z kompozycją przypraw, wystarczy, że dodasz kilka łyżek Ketchupu Kieleckiego łagodnego, a aromat znajdzie się sam. W podobny sposób możesz wykorzystać ketchup, przygotowując faszerowane papryki z nadzieniem ryżowym lub cukinię z kaszą kuskus, pomidorkami koktajlowymi i serem feta. Kilka łyżek ketchupu sprawi, że dania zyskają wyjątkowo aromatyczny smak.

Takich pomysłów jest naprawdę sporo. Ketchup jest na tyle uniwersalnym dodatkiem, że doskonale komponuje się zarówno z daniami na zimo, jak i na ciepło. I co ważne, nie będzie jedynie uzupełnieniem smaku, ale również dobrą formą na dekorację potrawy. A dzięki funkcjonalnej butelce, wyciśniesz z Ketchupów Kieleckich maksimum smaku i aromatu.

Kategoria: 

Podobne artykuły

Jak karnawał, to koniecznie na bogato. Stoły powinny uginać się pod ciężarem różnorodnych pyszności – aromatycznie przyprawionych i przygotowanych z niecodziennych dodatków. Organizując domówkę zadbajmy o najmniejsze detale tak, aby goście zapamiętali tegoroczne „ostatki” na długo.

Ogórki, grzyby oraz papryka w zalewie octowej mają wielu wielbicieli. Właśnie nadszedł czas, na przygotowanie domowych przetworów. Niewątpliwie do tego celu przyda się ocet spirytusowy 10% oraz octy spirytusowe 6% o smaku: czosnkowym, koperkowym i estragonowym produkowane przez WSP „Społem”.

X

Przeczytaj również