Jesteś tutaj

Dlaczego warto piec ciasta?

Niedzielne spotkania przy cieście, herbacie czy kawie to dla wielu jedno z najmilszych wspomnień z dzieciństwa. To właśnie wtedy człowiek spędzał popołudnie nad albumem ze zdjęciami i kawałkiem pysznej maminej szarlotki. Chociaż życie nabrało tempa, warto wrócić do tradycji związanej z pieczeniem. Sentymentalna podróż w czasie to nie jedyna zaleta.

Pamięć węchowa to istny fenomen ludzkiego organizmu, który sprawia, że nawet po wielu latach konkretna woń pozwala nam przywołać nawet najdalsze wspomnienia. To ona sprawia również, że jesień kojarzy się z zapachem suszonych grzybów, a Boże Narodzenie z aromatem pomarańczy czy przypraw korzennych wykorzystywanych podczas robienia pierników. Pieczenie ciast poza wywoływaniem miłych wspomnieć ma również inne zalety.

1. Czas tylko dla Ciebie

Piekąc choć na chwilę odcina się od świata. W zależności od stopnia skomplikowania wypieku, trzeba odpowiednio skoncentrować się na produktach, proporcjach i odpowiednim czasie przygotowywania odpowiednich elementów. Dla osób, które są w ciągłym biegu, jest to idealna okazja do wyciszenia się i pozostania chociaż na chwilę sam na sam ze swoimi myślami.

2. Wiem, co jem

Samodzielne przygotowywanie ciasta, choćby i instant, sprawia, że doskonale wie się co kryje się w wypieku. Ma się świadomość co zostało użyte do jego produkcji, jak również ma się wpływ na proporcje. A do tego ciasto można samodzielnie przyozdobić.

3. Oszczędność

Nie bez znaczenia jest też aspekt finansowy. Kupując ciasto w cukierni płaci się za nie około 22 zł za kilogram lub około 16 zł za kawałek w popularnych kawiarniach. Przy samodzielnym wypieku koszt ten jest dwu a nawet trzykrotnie mniejszy. Zakup ciasta wydaje się bardziej opłacalny, ponieważ sądzi się, że i tak nie zje się całej blachy? Temu jednak można zaradzić.

4. Pretekst do spotkań

Coraz więcej Polaków żyje w pojedynkę, a dzieci wcześniej czy później opuszczają rodzinny dom. Czy w takiej sytuacji jest sens przygotowywania całej blachy ciasta? Oczywiście. Stworzenie pysznego wypieku to świetna okazja do zaproszenia znajomych bądź odwiedzenia ich z niezapowiedzianą wizytą. Ciasto przyniesione do pracy w poniedziałkowy poranek również z pewnością wywoła uśmiech na twarzy niejednego współpracownika.

5. Wyrażenie uczuć

Samodzielne przygotowanie potrawy to najprostszy sposób do powiedzenia drugiej osoby, że troszczymy się o nią i jest dla nas ważna. Przyniesienie słodkiego deseru przygnębionej osobie może czasami wyrażać więcej niż słowa.

6. Twórcze działanie

Samodzielne przygotowywanie wypieków to również możliwość dania upustu twórczym umiejętnościom. Tort w kształcie ogniska? Babeczki – duszki? A może precyzyjnie udekorowane lukrem pierniczki? Ogranicza nas tylko wyobraźnia, więc do dzieła.

Kategoria: 

Podobne artykuły

To podobno niej angielscy lotnicy zawdzięczali podczas wojny swoją niezwykłą skuteczność w namierzaniu samolotów wroga. Plotka głosiła bowiem, że poprawia wzrok. Choć mit ten został niedawno obalony, nie sposób odmówić jej mnóstwa innych właściwości zdrowotnych. O czym mowa? Oczywiście o marchewce.

Mycie, szorowanie, układanie, pieczenie  i gotowanie. W natłoku przedświątecznych porządków przychodzi moment w którym zaczynamy tracić kontrolę nad ilością zaplanowanych czynności i bezradnie rozkładamy ręce bądź co gorsza, zaczynamy reagować agresją. W jaki sposób podejść do tematu bożonarodzeniowych przygotowań, aby Święta były okresem spokoju i wyciszenia dla wszystkich domowników – podpowiada ekspert – psycholog współpracujący z marką Delecta.

X