Jesteś tutaj

Dieta wege przeżywa renesans

Grupa osób ograniczająca lub całkiem wykluczająca mięso z diety stale się powiększa. Według badań marki FRoSTA, aż 45,1% Polaków ma w swoim otoczeniu wegan i wegetarian. Dzięki temu, od kilku już lat mogą oni przebierać zarówno w ofercie sklepowej, jak i w menu restauracyjnym. Z czego bierze się zainteresowanie kuchnią roślinną i jaka jest jej przyszłość?

Okazuje się, że dieta roślinna ma swój początek już w starożytnej Grecji, ale od kilkunastu lat przeżywa swój absolutny renesans. W popularyzację wegetarianizmu i weganizmu aktywnie włącza się wiele gwiazd, celebrytów i influencerów. Należą do nich Edyta Górniak, Olga Frycz, Agnieszka Woźniak-Starak, Zosia Zborowska czy Areta Szpura. To grono poszerza się coraz bardziej, co spowodowało, że w 2019 r. wegetarianizm wymieniany jest jako jeden z 10 najważniejszych trendów.

Jak to się stało, że coś, co kilka lat temu budziło drwiący uśmiech, stało się tak ważne? Składa się na to wiele czynników. Do osób, które nie jedzą produktów mięsnych ze względów etycznych, dołączają fleksitarianie, czyli ci, którzy ograniczają ilość spożywanego mięsa z powodów zdrowotnych i ekologicznych. Aż 43% Polaków deklaruje, że nie je w ogóle lub stara się ograniczać jedzenie mięsa. Z badań firmy FRoSTA wynika zaś, że aż 45,1% z nas ma w swoim gronie osoby na diecie roślinnej. Dzieje się tak, gdyż jesteśmy coraz bardziej świadomymi konsumentami. Interesuje nas nie tylko smak tego, co jemy, ale też to, jaki ma na nas wpływ. Ostatnio także to, jaki ma wpływ na kondycję planety. Jak podaje Fundacja „Nasza Ziemia” wyprodukowanie 1 kg wołowiny pochłania aż 14 500 l wody. Dla porównania, na wyprodukowanie 1 kg sałaty potrzeba 240 l wody.

Według Instytutu Żywności i Żywienia, to właśnie warzywa i owoce powinny być podstawą naszego menu i stanowić co najmniej połowę tego, co w ogóle jemy w trakcie dnia. Nic dziwnego, że poszerza się też oferta skierowana do tych, którzy preferują dietę opartą na roślinnych składnikach. FRoSTA, proponuje gotowe dania, bez dodatków do żywności. W zamrażarkach czekają pikantne Chili con Quinoa, Wok mango curry czy Warzywne curry z batatami. Ich przygotowanie zajmuje ok. 10 minut. Na www.frosta.pl można znaleźć kompletne informacje o składnikach, ich pochodzeniu i wartościach odżywczych tych mrożonek.

Kategoria: 

Podobne artykuły

FRoSTA rozszerza ofertę o Ryby na patelnię z warzywami i sosami w dwóch wariantach do wyboru – musztardowym i włoskim.

Trwa loteria FRoSTY. Do rozlosowania nagrody o łącznej wartości 200 tysięcy złotych. Każde zgłoszenie to szansa na wygrane pieniężne o wartości: 1000 x 100 zł, 100 x 200 zł oraz 10 x 500 zł. Na zakończenie loterii, na sześciu szczęśliwców czekają nagrody główne – sztabki złota! Loteria zakończy się 16 grudnia 2018 r. Aby wziąć udział w loterii należy kupić jednorazowo Złote paluszki rybne oraz inne dowolne produkty FRoSTY za min. 15 zł i zachować paragon.

X