Jesteś tutaj

Polska żywność na targach BIOFACH

Zakończyła się 30. edycja Międzynarodowych Targów BIOFACH 2019. To największa impreza wystawiennicza produktów ekologicznych na świecie. Tematyka targów obejmowała wszystko to, co związane jest z żywnością wyprodukowaną metodami ekologicznymi, w tym surowce, półprodukty, komponenty, wyroby gotowe dla przemysłu rolno-spożywczego. Tegoroczna edycja targów odbyła się również z udziałem firm polskich, które prezentowały swoją ofertę.

Federalna minister ds. wyżywienia i rolnictwa Niemiec, Julia Klöckner przedstawiła m.in. w swoim wystąpieniu wyniki przeprowadzonego w 2018 r. w RFN konsumenckiego badania Eko-barometr. Wykazało ono rosnące zapotrzebowanie na produkty ekologiczne. Według tych danych 78 % badanych konsumentów w Niemczech kupuje produkty ekologiczne, zwracając przy tym uwagę na kwestie związane z dobrostanem zwierząt, lokalne pochodzenie produktu oraz zrównoważoną produkcję i wpływ na środowisko naturalne.

W Norymberdze odbyła się 30. edycja Międzynarodowych Targów BIOFACH 2019. Udział wzięły w niej także firmy polskie, które prezentowały ofertę żywności ekologicznej oraz możliwości dynamicznie rozwijającego się polskiego rolnictwa ekologicznego. Kilka tysięcy wystawców z całego świata przyjeżdża co roku do Norymbergii (w tym roku prawie 3000 wystawców z 95 państw), aby promować ekologiczną żywność i rolnictwo oraz produkty pochodzenia naturalnego.

Wizyta podsekretarza stanu Ryszarda Zarudzkiego na targach była okazją do rozmów na temat branży produktów ekologicznych, perspektyw handlowych, a także oczekiwań wobec resortu rolnictwa. Podsekretarz stanu uczestniczył także w oficjalnym otwarciu stoiska narodowego zorganizowanego przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

W trakcie tegorocznej edycji targów na polskim stoisku prezentowały się 34 podmioty reprezentujące sektor rolnictwa ekologicznego, w tym organizacje producentów żywności ekologicznej jak i pojedyncze firmy. Na polskim stoisku prowadzone były pokazy kulinarne z wykorzystaniem polskich certyfikowanych produktów ekologicznych oraz liczne degustacje dla odwiedzających. Polska obecna jest na targach BIOFACH od 2005 r. Udział Polski ma na celu promowanie wysokiej jakości żywności i walorów tradycyjnej polskiej kuchni, co wiąże się z upowszechnianiem wizerunku, zwiększeniem rozpoznawalności oraz wzrostem zainteresowania produktami ekologicznymi na arenie międzynarodowej.

Źródło i foto: MRiRW

Kategoria: 

Podobne artykuły

Polskie sery, mleko, świeże jabłka, makarony, kasze, przekąski, kawior, napoje i soki owocowe, suszone owoce, a także słodycze i dodatki cukiernicze – to produkty, z którymi mogli zapoznać się goście odwiedzający międzynarodowe targi żywności Food Expo 2018, odbywające się w Hongkongu, w Chinach.

Data wydarzenia: 
2018-10-26

Już po raz czwarty podczas najważniejszych targów branżowych w stolicy spotkają się przedstawiciele branży winiarskiej z Polski i ze świata. Targi odbędą się tradycyjnie w ostatni weekend października (26-27 października) w Warszawie.

X