Jesteś tutaj

UOKiK kontroluje rynek owoców

Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów na bieżąco monitoruje sektor rolno-spożywczy, a celem tych działań jest poprawa sytuacji rolników. Niedawno informowano o wynikach analizy cen owoców miękkich i zarzutach przeciwko jednemu z przetwórców. Razem z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi, zaproponowano również zmiany prawne, które przyjęła Rada Ministrów. Kontrole w punktach skupu owoców oraz sklepach prowadzi również, na zlecenie UOKiK – Inspekcja Handlowa. Sprawdza przede wszystkim warunki zawieranych umów oraz sposób ustalania cen.

Ponadto urząd wraz z Inspekcją Handlową od czerwca sprawdzał przetwórców owoców. Kontrole, w ramach swoich kompetencji, prowadziło również Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z podległymi mu jednostkami. UOKiK badał, czy przy ustalaniu cen skupu owoców przedsiębiorcy mogą wykorzystywać swoją przewagę kontraktową wobec rolników. Pierwszym efektem tych działań jest postępowanie wszczęte przeciwko spółce skupującej jabłka przemysłowe i owoce miękkie oraz produkującej koncentrat jabłkowy.

Zastrzeżenie urzędu wzbudziły umowy, które spółka zawiera z dostawcami owoców. Firma przewiduje zapłatę za owoce w 90 dni, podczas gdy polskie przepisy dopuszczają płatności w ciągu maksymalnie dwóch miesięcy. Co więcej, z informacji urzędu wynika, że spółka nie realizuje nawet tak długich, wyznaczanych przez siebie terminów. Opóźnienia wynoszą do 64 dni, czyli w praktyce rolnik czeka na pieniądze nawet ponad 5 miesięcy.

Foto: Pixabay

Kategoria: 

Podobne artykuły

Rynek rolniczy znajduje się pod stałą obserwacją UOKiK. Dzięki ustawie o przewadze kontraktowej, Urząd może chronić mniejsze podmioty na rynku rolno-spożywczym  przed nieuczciwymi działaniami ze strony dużych spółek. Działania zaprezentowano w raporcie, w którym przeanalizowano trudną sytuację na rynku owoców w tym roku.

UOKiK w dalszym ciągu monitoruje rynek rolno-spożywczy. Najnowsze działania dotyczyły kontroli Inspekcji Handlowej w skupach owoców miękkich. Kontrolerzy sprawdzili 29 punktów w województwach, w których jest najwięcej upraw i znajdują się siedziby dużych przetwórców: lubelskim, mazowieckim, łódzkim i świętokrzyskim.

X