Jesteś tutaj

Transformacja cyfrowa przemysłu spożywczego

Zmniejszenie kosztów czyszczenia maszyn o 20-30% oraz zwiększenie produktywności nawet o 15% – to korzyści jakie branży spożywczej oferują rozwiązania z zakresu Przemysłu 4.0. To kolejny krok w cyfrowej transformacji przedsiębiorstw – umożliwia osiągnięcie doskonałości operacyjnej poprzez skrócenie czasu potrzebnego na czyszczenie maszyn oraz ograniczenie zużycia zasobów.

Jednym z najważniejszych celów przedsiębiorstw z sektora spożywczego jest zwiększenie efektywności wykorzystania wody podczas procesów produkcyjnych – redukcja jej zużycia lub ograniczenie marnotrawstwa. Szacuje się, że prawie 30% zasobów dostarczanych fabrykom przez przedsiębiorstwa użyteczności publicznej przypada na procesy czyszczenia maszyn CIP (Clean in Place). Procesy te zyskały na znaczeniu, ponieważ firmy, chcąc spełnić coraz większe oczekiwania konsumentów, wytwarzają coraz więcej produktów i ich wersji. Co więcej, normy dotyczące bezpieczeństwa żywności nakazują utrzymanie w fabrykach coraz wyższych poziomów higieny. Dzięki systemom clean in place czyszczenie rur, przewodów i urządzeń wykorzystywanych w procesach produkcyjnych można przeprowadzić bez ich demontażu, co znacząco ułatwia przystąpienie do kolejnego cyklu produkcyjnego.

Quality 4.0 to model oparty na koncepcji Przemysłu 4.0. Obejmuje cyfryzację zarządzania jakością oraz badanie jej wpływu na technologię, procesy i ludzi. Podczas gdy niektóre przedsiębiorstwa z branży spożywczej rozpoczęły już transformację cyfrową, zarządzanie jakością również wymaga dostosowania do standardu 4.0. Usprawnianiu procesów koniecznie towarzyszyć musi cyfryzacja metod ich kontroli. Jak wynika z przeprowadzonych niedawno badań, 23% najważniejszych zastosowań technologii Internetu rzeczy w przemyśle spożywczym dotyczy zwiększania i monitorowania jakości. Nieefektywne metody pomiarów oraz niedostateczne wykorzystywanie danych w czasie rzeczywistym znacznie utrudniają osiąganie celów dotyczących jakości – uważa 37% przedsiębiorstw z przemysłu spożywczego.

Nawet, jeśli dostępnych jest wiele parametrów i danych dotyczących procesów CIP, są one zwykle rozproszone w wielu systemach i trudne do zinterpretowania. Brak monitorowania czystości w czasie rzeczywistym utrudnia operatorom ich udoskonalenie. W modelu Quality 4.0 funkcje przetwarzania wielkich zbiorów danych i funkcje analityczne są dostępne w jednym, zintegrowanym rozwiązaniu. Operatorzy mogą więc udoskonalać systemy CIP poprzez monitorowanie wielu kluczowych parametrów oraz ich analizowanie w czasie rzeczywistym. Model Quality 4.0 zapewnia również metody weryfikacji uzyskanych rezultatów oraz procedury podejmowania działań naprawczych Przeniesienie do niego procedur CIP pozwala je sprawniej i dokładniej monitorować oraz dokumentować. Umożliwia także śledzenie procesów i danych na poziomie wymaganym przez regulacje i standardy.

Na jakie korzyści mogą liczyć przedsiębiorstwa, które przeniosą procesy CIP do model Quality 4.0? Przede wszystkim na obniżenie kosztów oraz zwiększenie produktywności. Optymalizacja procesów czyszczenia pozwala na zmniejszenie ilości zużywanych zasobów oraz dopasowanie procedur do konkretnych produktów. Prowadzi to do zmniejszenie kosztów czyszczenia maszyn o 20-30% oraz zwiększenie produktywności nawet o 15%.

Kategoria: 

Podobne artykuły

Frosta otworzyła nową linię produkcyjną w Bydgoszczy i zapowiada kolejne inwestycje w tym mieście

To nie ostatnia inwestycja spółki Frosta w Bydgoszczy, mogli się dowiedzieć uczestnicy uroczystwgo uruchomienia nowej linii produkcyjnej tej spółki

Obecne wykorzystanie towarów na świecie nie jest zrównoważone.  Zgodnie z opublikowanym raportem UBS Global Wealth Management, zatytułowanym „Punkt krytyczny dla towarów”, rynki muszą szybciej znaleźć rozwiązania dla wyzwań związanych ze zmianami klimatu, dużymi postępami technologicznymi i zmianami preferencji konsumentów.

X

Przeczytaj również