Jesteś tutaj

Polski drób pojedzie do Chin

Kolejne trzy polskie zakłady drobiarskie, skontrolowane przez stronę chińską, uzyskały dopuszczenie do chińskiego rynku. Ambasada RP w Pekinie otrzymała z Generalnej Administracji Celnej ChRL stosowną notę w tej sprawie.

Są to następujące zakłady:

• Cedrob S.A. Ciechanów, Ubojnia Drobiu Ujazdówek (nr wet 14023901);

• Cedrob S.A. Ciechanów, Zakład Drobiarski w Niepołomicach (nr wet 12190501);

• Roldrob S.A. (nr wet 10160501).

 Zakłady zostaną ostatecznie dopuszczone do chińskiego rynku po przekazaniu przez Głównego Lekarza Weterynarii dodatkowych informacji dotyczących tych zakładów.

Zatwierdzenie polskich zakładów drobiarskich do eksportu do ChRL jest jednym z efektów rozmów prowadzonych przez ministra Jana Krzysztofa Ardanowskiego, z ministrem Ni Yuefeng w Szanghaju, przy okazji I. Chińskiej Międzynarodowej Wystawy Importowej, a także spotkania głównego lekarza weterynarii Bogdana Konopki z głównym inspektorem GACC w Ningbo.

Źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Foto: Pixabay

Kategoria: 

Podobne artykuły

Produkcja mięsa drobiowego w 2018 r. wzrośnie o 5%, natomiast eksport o 12% – prognozują analitycy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w raporcie branżowym.

Rośnie produkcja wieprzowiny w Polsce, a ceny znajdują się na granicy opłacalności. Ze względu na chorobę afrykańskiego pomoru świń, eksport jest ograniczony. Tylko przez osiem miesięcy 2018 r. import wzrósł o blisko 8%. W ciągu roku deficyt w handlu wieprzowiną pogłębił się o 18%. Coraz lepsze są natomiast perspektywy przed polskim drobiem i wołowiną. Rośnie krajowa konsumpcja i eksport.

X

Przeczytaj również