Jesteś tutaj

Olimp Labs inwestuje w produkcję żywności funkcjonalnej

Olimp Labs planuje zainwestować ponad 200 mln zł w produkcję żywności funkcjonalnej. Z tymi planami związana jest rozbudowa otwartego w 2015 r. Ośrodka Badawczo-Rozwojowego firmy na Podkarpaciu. Wytwarzane w nowym laboratorium produkty mają pomóc w walce z nadwagą i otyłością.

Najnowsza inwestycja firmy – Future Foods 4.0 to rozszerzenie dotychczasowej działalności firmy produkującej do tej pory farmaceutyki i suplementy diety. Wkrótce do portfolio firmy mają trafić także produkty z kategorii żywności funkcjonalnej – posiadającej korzystny wpływ na przynajmniej jedną funkcję organizmu. 60 z ponad 200 mln zł, które pochłonie inwestycja, pozyskano z Funduszy Europejskich z Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój, nadzorowanego przez Ministerstwo Inwestycji i Rozwoju. Nowa linia produkcyjna ma pozwolić na tworzenie wyrobów zawierających żywe kultury bakterii probiotycznych.

– Olimp Labs na przestrzeni najbliższych lat zainwestuje w rozwój innowacyjnych technologii badawczych i produkcyjnych, ponad 200 mln zł. Nasze produkty rozpoznawalne są na całym świecie, budując wizerunek polskiej marki w skali globalnej, a za razem przyczyniają się do tworzenia polskiego potencjału gospodarczego – powiedział Stanisław Jedliński, prezes zarządu Olimp Labs i dodał, że celem inwestycji jest stworzenie żywności funkcjonalnej, która pomoże w walce z nadwagą i otyłością. Realizowany w ramach Polskiej Strefy Inwestycji projekt ma powstać we współpracy z uczelniami i jednostkami badawczymi.

Źródło: Gazeta Wyborcza, money.pl

Kategoria: 

Podobne artykuły

W ofercie marki HELIO Natura znajdziemy charakteryzującą się słodko-kwaśnym smakiem miechunkę suszoną. Jej owoce uważane są przez dietetyków za jedne z najbardziej wartościowych dla naszego organizmu.

X