Jesteś tutaj

Nestlé stworzyło unikatową recepturę czekolady

Nestlé stworzyło unikatową recepturę czekolady – w całości z owocu kakao. Jej jedynymi składnikami są nasiona i miazga. Do czekolady nie dodano żadnego cukru rafinowanego. Tym samym firma potwierdza swoją pozycję lidera w kategorii słodyczy, tworząc nowe produkty, oparte na naturalnych składnikach.

Nestlé opracowało metodę pozwalającą na ekstrakcję miazgi i stosowanie jej do produkcji czekolady, która zachowuje przy tym nie tylko swoją jakość, ale również charakterystyczny smak i teksturę. Dzięki tej innowacji stworzono produkt o znakomitych walorach smakowych przy wykorzystaniu tylko jednego składnika – owocu kakaowca. Po raz pierwszy zastosowano miazgę kakao do naturalnego słodzenia czekolady. Dotychczas produkowano ją z dodatkiem cukrów rafinowanych.

Pierwszym rynkiem, na którym jeszcze jesienią br. pojawi się ta innowacja, będzie Japonia z batonem KitKat w wariantach z czekoladą. W innych krajach będzie ona dostępna w przyszłym roku. Czekolada ta znajdzie się w najpopularniejszych markach słodyczy Nestlé. Nie jest to pierwsza innowacja Nestlé w słodyczach. W 2018 r. firma wprowadziła na rynek różową czekoladę Ruby w batonie KitKat.

Kategoria: 

Podobne artykuły

Od 1 lipca do końca września 82 studentów z całej Polski zdobywało doświadczenie zawodowe u największego producenta spożywczego świata w ramach dwóch programów: Business Internship Program, czyli praktyk w działach biurowych takich jak m.in. sprzedaż, marketing, finanse, obsługa klienta itp. oraz w Technology Engineering Development Program – czyli praktyk w działach technicznych w fabrykach Nestlé w całym kraju. Po praktykach zatrudniono łącznie aż 42 osoby! Rekrutacja do kolejnej edycji Praktyki Letniej z Nestlé rozpocznie się w marcu.

Koszerne lody produkowane w Nestlé przeznaczone są na razie wyłącznie na rynek izraelski i tylko tam będzie można je kupić. Na początek planowana jest produkcja jednego koszernego produktu – rożka Kit Kat waniliowo-kakaowego. W poniedziałek, 27 kwietnia, naczelny rabin Polski, Michael Schudrich, osobiście nadzorował produkcję pierwszej partii koszernych lodów w Namysłowie.

X