Jesteś tutaj

Wzrasta eksport mrożonych warzyw do USA i Kanady

Według danych Eurostatu z Polski do USA w okresie lipiec 2018- marzec 2019 wyeksportowano 18 tys. t mrożonek warzywnych (+13,6% rok do roku), tj. o 86% więcej w relacji do sezonu 2015/2016. Dodatkowo wzrosła istotnie sprzedaż do Kanady – w analogicznym okresie 2,1- krotnie, do 7,8 tys. t.

Kraje Ameryki Północnej są najbardziej dynamicznie rozwijającym się kierunkiem sprzedaży mrożonych warzyw z Polski poza UE. Wzrost sprzedaży do USA i Kanady łagodzi skutek mniejszych dostaw mrożonek do Białorusi. Zaostrzenie rosyjskiej polityki względem reeksportu skutkuje, że w sezonie 2018/2019 (dane dla 9 miesięcy) sprzedaż mrożonych warzyw z Polski do Białorusi w relacji do sezonu 2015/2016 zmalała o 4,3%, do 43,3 tys. t.

Źródło: Agro Nawigator PKO Bank Polski

Foto: Pixabay

Kategoria: 

Podobne artykuły

Warzywo, owoc i sok już po raz piąty staną się głównymi bohaterami edukacyjnej akcji pt. „5 porcji warzyw, owoców lub soku”. Program realizowany jest przez Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków, które do współpracy zaprosiło również niezależnych ekspertów z dziedziny żywienia. Akcja od lat cieszy się dużym powodzeniem, a jej celem jest budowanie prawidłowych postaw żywieniowych wśród Polaków. 

Produkty spożywcze są polskim hitem eksportowym. Zanosi się, że w 2017 r. sprzedaż za granicę osiągnie wartość około 27,5 mld zł. Największą popularnością cieszą się mięso, tytoń i produkty mleczne.

X