Jesteś tutaj

Wzrasta eksport mrożonych warzyw do USA i Kanady

Według danych Eurostatu z Polski do USA w okresie lipiec 2018- marzec 2019 wyeksportowano 18 tys. t mrożonek warzywnych (+13,6% rok do roku), tj. o 86% więcej w relacji do sezonu 2015/2016. Dodatkowo wzrosła istotnie sprzedaż do Kanady – w analogicznym okresie 2,1- krotnie, do 7,8 tys. t.

Kraje Ameryki Północnej są najbardziej dynamicznie rozwijającym się kierunkiem sprzedaży mrożonych warzyw z Polski poza UE. Wzrost sprzedaży do USA i Kanady łagodzi skutek mniejszych dostaw mrożonek do Białorusi. Zaostrzenie rosyjskiej polityki względem reeksportu skutkuje, że w sezonie 2018/2019 (dane dla 9 miesięcy) sprzedaż mrożonych warzyw z Polski do Białorusi w relacji do sezonu 2015/2016 zmalała o 4,3%, do 43,3 tys. t.

Źródło: Agro Nawigator PKO Bank Polski

Foto: Pixabay

Kategoria: 

Podobne artykuły

Polski eksport przez lata uległ sporym zmianom. Dawno minęły już czasy, kiedy za granicę wysyłaliśmy przede wszystkim jabłka i zboże. I choć Polskę ciężko dziś nazwać „spichlerzem Europy”, wśród produktów rolno-spożywczych wciąż kryje się kilka eksportowych hitów.

Zgodnie z danymi opublikowanymi przez Ministerstwo Przedsiębiorczości i Technologii, wartość polskiego eksportu artykułów rolno-spożywczych w okresie styczeń-listopad 2018 r. zwiększyła się do 27,1 mld EUR wobec 25,6 mld w analogicznym okresie 2017 r., co oznacza wzrost o 5,8% rok do roku. Analitycy oczekują, że w całym 2018 r. wartość polskiego eksportu artykułów rolno-spożywczych przekroczy 29 mld EUR, co byłoby jej najwyższym poziomem w historii.

X