Jesteś tutaj

Polski eksport żywności idzie na rekord

Zgodnie z danymi opublikowanymi przez Ministerstwo Przedsiębiorczości i Technologii, wartość polskiego eksportu artykułów rolno-spożywczych w okresie styczeń-listopad 2018 r. zwiększyła się do 27,1 mld EUR wobec 25,6 mld w analogicznym okresie 2017 r., co oznacza wzrost o 5,8% rok do roku. Analitycy oczekują, że w całym 2018 r. wartość polskiego eksportu artykułów rolno-spożywczych przekroczy 29 mld EUR, co byłoby jej najwyższym poziomem w historii.

Głównym źródłem wzrostu była wyższa wartość eksportu w kategoriach "tytoń i przetworzone namiastki tytoniu”, "mięso i podroby jadalne” oraz "ryby, skorupiaki, mięczaki i inne bezkręgowce wodne”.

Foto: Pixabay

Kategoria: 

Podobne artykuły

Wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych w grudniu 2017 r. wzrósł o 2,1 proc. w porównaniu do grudnia 2016 r., a więc inflacja okazała się jednak nieco wyższa, niż wcześniej szacowano. Jej wzrost znów zawdzięczamy przede wszystkim mocno drożejącej żywności. W całym 2017 r. inflacja wyniosła 2 proc.

Przeciętne miesięczne wynagrodzenie brutto w gospodarce narodowej ukształtowało się w I półroczu br. na poziomie 4572,12 zł, tj. o 6,7% wyższym niż w analogicznym okresie ub. roku. W sektorze publicznym wyniosło 5042,28 zł (wzrost do analogicznego okresu ub. roku o 5,7%), a w sektorze prywatnym 4386,47 zł (wzrost odpowiednio o 7,2%) – podał Główny Urząd Statystyczny.

X