Jesteś tutaj

Polski eksport żywności idzie na rekord

Zgodnie z danymi opublikowanymi przez Ministerstwo Przedsiębiorczości i Technologii, wartość polskiego eksportu artykułów rolno-spożywczych w okresie styczeń-listopad 2018 r. zwiększyła się do 27,1 mld EUR wobec 25,6 mld w analogicznym okresie 2017 r., co oznacza wzrost o 5,8% rok do roku. Analitycy oczekują, że w całym 2018 r. wartość polskiego eksportu artykułów rolno-spożywczych przekroczy 29 mld EUR, co byłoby jej najwyższym poziomem w historii.

Głównym źródłem wzrostu była wyższa wartość eksportu w kategoriach "tytoń i przetworzone namiastki tytoniu”, "mięso i podroby jadalne” oraz "ryby, skorupiaki, mięczaki i inne bezkręgowce wodne”.

Foto: Pixabay

Kategoria: 

Podobne artykuły

W styczniu 2019 r. ceny towarów i usług konsumpcyjnych, według wstępnych danych, były wyższe o 0,1% niż w grudniu ub. roku. W porównaniu z analogicznym miesiącem ub. roku ceny wzrosły o 0,9% – informuje Główny Urząd Statystyczny.

Sekretarz stanu Szymon Giżyński spotkał się z prezesem Forum Indyjskich Importerów Żywności (FIFI) Amitem Lohani. Spotkanie zostało poświęcone kwestiom rozwoju eksportu polskiej żywności na rynek indyjski. Wiceminister Giżyński wskazał na czołową pozycję zajmowaną przez Polskę w produkcji wielu kategorii produktów żywnościowych, jak również dążenie do osiągnięcia ich najwyższej jakości, co znajduje uznanie na wymagających rynkach.

X

Przeczytaj również