Jesteś tutaj

Jedzenie zbyt często trafia do kosza

W krajach Unii Europejskiej (UE) marnuje się rocznie około 88 mln ton żywności. Źródłami strat artykułów spożywczych są przede wszystkim gospodarstwa domowe, mające 53 proc. udziału w ogółem marnowanej żywności, a następnie przetwórstwo (19 proc.), gastronomia (12 proc.), produkcja (11 proc.) oraz dystrybucja (5 proc.) – czytamy w najnowszym wydaniu „Tygodnika Gospodarczego PIE”. Według Polskiego Instytutu Ekonomicznego, Polacy rocznie marnują 247 kg żywności na osobę, co plasuje nas na 5. miejscu w Unii Europejskiej. W 2018 r. do wyrzucania żywności przyznało się 42 proc. Polaków. Najczęściej wyrzucanymi produktami są: pieczywo, owoce, wędliny, warzywa, jogurty, ziemniaki i mleko. – Wśród przyczyn wyrzucania żywności, najczęściej wymienianą, już od kilku lat, jest przekroczenie terminu przydatności do spożycia. Rzadziej wymieniane są: zbyt duże zakupy, zbyt duże porcje posiłków, zakup złego jakościowo produktu oraz niewłaściwe przechowywanie żywności – wyjaśniają przedstawiciele Instytutu.

Źródło: Tygodnik Gospodarczy PIE, Zdjęcie: Pixabay

Kategoria: 

Podobne artykuły

Badania przeprowadzone przez Instytut GfK wskazują, że wartość rynku warzyw konserwowych za ubiegły rok w Polsce osiągnęła pułap 1,25 mld zł.

W 2018 r. obserwowano mniejszą aktywność deweloperów zarówno w zakresie nowo otwartych centrów handlowych jak i projektów w realizacji. Popyt na nowoczesną powierzchnię handlową nie wykazywał jednak oznak osłabienia. Jednym z najczęściej komentowanych tematów na rynku handlowym w 2018 r. było wejście w życie ustawy o ograniczeniu handlu w niedziele i święta oraz niektóre inne dni. Chociaż właściciele centrów handlowych wprowadzili rozwiązania mające na celu złagodzenie wpływu nowego prawa, odnotowano niewielkie obniżenie zarówno skali odwiedzalności jak i poziomu obrotów.

X

Przeczytaj również