Jesteś tutaj

Advertisement

Inauguracja europejskiego program promocji „CuTE: Uprawiając smak Europy”

Europejscy producenci owoców i warzyw oficjalnie uruchomili europejski program promocji: „CuTE: Uprawiając smak Europy” realizowany przy wparciu finansowym UE. Inauguracja programu odbyła się w Parlamencie Europejskim w Brukseli pod patronatem europosłanki Clary Aguilery (MEP, S&D). Wśród organizatorów inicjatywy znajduje się Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw (KZGPOiW) z Polski. W naszym kraju promowane będzie szczególnie jabłko.

Dzień CuTe rozpoczął się konferencją prasową, w której udział wzięli: Clara Aguilera i Juana Marin (prezes FruitVegetablesEUROPE), Lauren Bergé (prezes AOPn Tomate & Concombre de France), Michel Picquet (wiceprezes AOPn Fraises de France), Witold Boguta (prezes, KZGPOiW), Jorge Brotons (prezes FEPEX) i Alba Ridao-Bouloumié (sekretarz generalny FruitVegetablesEUROPE).

Po konferencji zainaugurowano EUROTOUR, „Mobilną szklarnię” na placu Agora Simone Veil Parlamentu Europejskiego. Uczniowie szkół z Brukseli oraz inni zwiedzający mogli odwiedzić mobilną szklarnię i dowiedzieć się więcej o tej metodzie produkcji.

– Realizacja projektu pozwoli nam lepiej dotrzeć do konsumentów w wielu krajach z informacją o wysokiej jakości i wartości odżywczej europejskich owoców i warzyw, o przyjaznych dla człowieka i środowiska sposobach ich produkcji. Jest to szczególnie ważne w sytuacji, kiedy zgodnie z zasadami żywieniowymi owoce i warzywa powinny być podstawą naszej diety – powiedział Witold Boguta z KZGPOiW.

Przez następne trzy lata (2019-2021) przeprowadzone zostaną akcje w 6 docelowych krajach UE (Belgii, Niemczech, Grecji, Francji, Polsce i Hiszpanii). 11 konkretnych owoców i warzyw (truskawka, jabłko, arbuz, melon, winogrona stołowe, kiwi, pomidor, słodka papryka, bakłażan i cukinia) otrzyma strategiczne wsparcie promocyjne w ramach tego programu. Docelową publicznością są młodzi rodzice; dzieci i młodzież oraz opiniotwórcy, przede wszystkim dziennikarze kulinarni.

Źródło i foto: Centrum Prasowe PAP

Kategoria: 

Podobne artykuły

Szacuje się, że zbiory zbóż ogółem są o ok. 16% mniejsze od ubiegłorocznych i wynoszą ok. 26,8 mln ton – poinformował Główny Urząd Statystyczny, w wynikowym szacunku głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2018 r.

Zgodnie ze wstępnym szacunkiem GUS, tegoroczne zbiory owoców wyniosą ok. 4,8 mln t i będą o ok. 52% wyższe niż w 2017 r. Najsilniejszy wzrost zbiorów zostanie odnotowany w przypadku owoców z drzew, które wyniosą ok. 4,2 mln t (+58% rok do roku), podczas gdy zbiory owoców jagodowych ukształtują się na poziomie ok. 0,6 mln t (+21% rok do roku). Natomiast tegoroczne zbiory warzyw gruntowych wyniosą ok. 4,2 mln t i będą o ok. 8% mniejsze niż w 2017 r.

X

Przeczytaj również