Jesteś tutaj

Tesco uczy niemarnowania żywności

Już po raz 4. ruszył skierowany do dzieci ogólnopolski program „Od uprawy do potrawy” realizowany przez Tesco Polska. Tegoroczna edycja zmienia formułę i skupia się przede wszystkim na problemie marnowania żywności, szczególnie w kontekście postępujących zmian klimatu.

W dobie nasilających się zmian klimatycznych, Tesco Polska podejmuje problem marnowania żywności i wychodzi do uczniów zerówek i klas 1-4 szkół podstawowych w całej Polsce z programem „Od uprawy do potrawy”. Tegoroczna, czwarta z kolei edycja, różni się od poprzednich nową formułą. Jest to krok do przodu, uwzględniający najbardziej aktualne światowe potrzeby. 13% dzieci w wieku szkolnym marnuje jedzenie regularnie – tzn. przynajmniej raz w tygodniu. Dlaczego? 83% wyrzuca je, ponieważ woli sięgnąć po słodycze lub przekąski dostępne w szkolnym sklepiku. 70% nie lubi tego, co dostali na drugie śniadanie. Tak wynika z badania „Przyszłość na talerzu” realizowanego dla Tesco Polska.

Program „Od uprawy do potrawy” gwarantuje zarejestrowanym nauczycielom darmowe materiały edukacyjne do pobrania, na bazie których będą mogli poprowadzić swoje zajęcia. Dodatkowo pierwsze 50 nowych klubów otrzyma edukacyjną grę planszową „Zakupowe Mistrzostwa”. Seria kreatywnych 19 scenariuszy lekcji i gra planszowa pozwalają w ciekawy sposób nauczyć się nowych tematów z zakresu zdrowego i racjonalnego odżywiania. Ułatwiają one uczniom praktyczne wykorzystanie zdobytych umiejętności w przyszłości.

Każdy z uczestniczących w programie nauczycieli może założyć klub, czyli grupę od 3 do 30 uczniów, którzy swoimi działaniami będą w szkole promować ideę niemarnowania żywności i tłumaczyć, z czym związany jest problem wyrzucania jedzenia. Jednym z zadań jest również wskazanie ciekawych pomysłów na ograniczenie tego zjawiska. Przykładowe projekty działań dla klubów można znaleźć po zalogowaniu na stronie internetowej.

Co roku, 16 października obchodzony jest Światowy Dzień Żywności. W ramach programu, Kluby Niemarnowania Żywności mogą wziąć udział w konkursie „Ratuję, nie marnuję”. Zadanie konkursowe polega na zorganizowaniu w szkole obchodów i stworzenia relacji z tego dnia. Trzy najlepsze i najbardziej kreatywne wygrają bony pieniężne oraz warsztaty edukacyjne z Edukatorami z Banków Żywności.

Kategoria: 

Podobne artykuły

Kolejna edycja programu edukacyjnego „Od uprawy do potrawy” dobiegła końca. Przez 10 miesięcy zrealizowano w całej Polsce ponad 300 wycieczek edukacyjnych w sklepach Tesco, w których wzięło udział ok. 8000 małych odkrywców. W ramach programu nauczyciele mogli skorzystać także ze scenariuszy lekcji oraz założyć w szkole Klub Niemarnowania.

Po 11 miesiącach przygotowań Tesco we współpracy z partnerami Prologis i DHL otworzyło centrum dystrybucji w miejscowości Gáň koło Galanty na Słowacji.

X