Jesteś tutaj

Polacy jedzą coraz więcej cukru

Analitycy IERiGŻ oceniają, że w 2018 r. spożycie cukru w Polsce na osobę wzrosło o 6,5% rok do roku. Wynika to w dużej mierze z ceny – najniższej od 12 lat.

Wydatki gospodarstw domowych na cukier i wyroby cukiernicze w pierwszym półroczu 2018 r. wyniosły średnio 175 zł na osobę. Oznacza to wzrost w stosunku do analogicznego okresu 2017 r. o 5,4%. Według danych GUS w 2017 r. spożycie cukru i wyrobów cukierniczych ukształtowało się na poziomie 44,5 kg na osobę. Eksperci z IERiGŻ szacują, że w 2018 r. wzrosło ono o 6,5%, czyli wyniosło 47,5 kg. Polacy w pierwszej części 2018 r. kupili zdecydowanie więcej lodów (wzrost konsumpcji o 22%) oraz dżemów, marmolad oraz słodzonych napojów bezalkoholowych (+5%).

Wzrostowi konsumpcji sprzyjają niskie ceny cukru. Średnia cena detaliczna w 2018 r. wyniosła 2,14 zł/kg. Spadek względem 2017 r. wyniósł 30%. W 2011 r. za kilogram cukru płacono 6 zł.

Źródło: Business Insider

Foto: Pixabay

Kategoria: 

Podobne artykuły

Rynek karm dla zwierząt szacuje się na ponad 2,5 mld zł. Wartość ta regularnie rośnie, ponieważ coraz częściej Polacy traktują swojego pupila jak członka rodziny i nie oszczędzają na jedzeniu oraz gadżetach dla niego.

Od jakiegoś czasu dane lokalizacyjne pozwalają na testowanie efektywności akcji promocyjnych. Informują o tym, czy należy zwiększyć liczbę gazetek bądź optymalizować działania reklamowe. Mogą też służyć do badania czynnika odwiedzalności sklepów stacjonarnych. Przy poprawnym wykorzystywaniu pomiarów, wszyscy gracze na rynku mają szanse na to, żeby się rozwijać w zrównoważony sposób. Jednak eksperci podkreślają, że sieci nie są wyspecjalizowane we prowadzeniu takich testów i analiz.

X